Rozmowy wśród przyjaciół
Blog > Komentarze do wpisu

Co Pani Słowikowa zrobi na kolacje?

Zainspirowani wierszem o Panu Słowiku co to sie spóźnił na kolacje, spróbujmy wymyśleć kolacyjne menu a la Pani Słowikowa.

   Kanadyjka

Zupa ze świerzych ogórków

2 części rosołu lub wywaru z jarzyn
1/4 zielonej cebulki, drobno posiekanej
2 części angielskich ogórków (ze spkórką), pokrojonych w kawałki
1/2 łyżeczki soli
1/2 części kartofli

Powyższe skladniki ugotować w wywarze do miękkości. Całość zmiksować, dodać 1 część śmietanki, pieprz, i odrobinę cukru do smaku. Podawać na gorąco lub na zimno, posypane pietruszką lub koperkiem. 

Młode kartofle w śmietanie

1 kg małych młodych kartofli oskrobać i wymieszać z czubatą łyżeczką soli, gałką muszkatołową, pieprzem, 4 łyzkami posiekanej cebuli, 2 łyżkami szczypiorku, 2 łyżkami koperku i natki pietruszki. Ew. można dodać 10 dkg posiekanej szynki lub kiełbasy.

Naczynie żaroodporne wysmarować, włożyć do niego kartofle, przykryc i piec w gorącym piekarniku 50 min.

1/4 litra kwaśnej śmietany zmieszać z 4 surowymi jajkami i posolić. Zalać śmietaną upieczone kartofle, przykryć i zapiec przez 25 min.

  Wlosz.czy.zna

Szaszłyk z krewetek 

potrzebne nam bedzie kilkanaście krewetek tygrysich, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1 mała cukinia, łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku Oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny wymieszać razem. Dodać do niego krewetki, warzywa i marynować 20 minut. Ponakłuwać przemiennie na patyczki i grillować do zrumienienia się krewetek(ja robiłam to na ruszcie w piekarniku) 

Wiosenny tort bezowy

Potrzebne nam będzie kilogram truskawek, litr śmietany, cukier puder, laska wanilii, nalewka truskawkowa, poziomki, 200g dużych bez i 200g małych bez. Do dekoracji stokrotki, albo inne dostępne wam jadalne kwiatki.

Odszypułkować i umyć truskawki, polowe ich zmiksować, resztę pokroić w kawałki, odstawić na kilka godzin do przemacerowania razem z kieliszkiem nalewki i dwoma łyżkami cukru kryształu. Ubić śmietanę z nasionkami wanilii, 3 łyżkami cukru pudru; następnie dodajemy truskawki (zmacerowane, ale bez soku, sok użyjemy później) i rozdrobnione duże bezy. Formę w której chcemy zrobić tort wykładamy folia aluminiowa i na wierzch folia plastikowa, wkładamy ubita śmietanę z dodatkami, dokładnie przykrywamy folia aluminiowa i wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny razem z naczyniem na którym będziemy podawać tort (tak żeby i ono było dobrze schłodzone). W międzyczasie ze zmiksowanych truskawek i soku z macerowania przygotowujemy syrop gotując wszystko na małym ogniu ciągle mieszając. 

Schłodzony tort wykładamy na talerz, dekorujemy małymi bezami, poziomkami i kwiatkami; podajemy z syropem z truskawek

kattinka33

...i jeszcze

Ciasteczka lawendowe 

200 g masła utrzeć ze 100 g cukru pudru, dodać 2 łyżki świeżych listków i 1 łyżkę kwiatków (uprzednio drobniutko usiekać), oraz garstkę mielonych migdałów i 1 żółtko. Dopiero teraz idzie mąka (300 g). Jak masa się połączy, formujemy 3 wałeczki, obtaczamy je w mielonych migdałach, wymieszanych z cukrem rafinowanym (duże kryształki). Wkładamy do lodówki zawinięte w papier. Jak stężeją, kroimy na talarki o grubości o,5 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

piątek, 10 maja 2013, kanadyjka82

Polecane wpisy

  • Tsundoku*

    Jul /.../ co było marzone, to już raczej nie. zasypiamy głodni, budzimy się z trwogą. nowe wersje końca podgrzewają grę: /.../ Julia Fiedorczuk, Psalm XIII, Psa

  • Samograj

    Jul Frycek, bo tak go odtąd nazywano, został. Pracował jako parobek u Sztulmowskiego, choć uporczywie milczał. Wykonywał polecenia, więc rozumiał, ale nie odzy

  • Ledwo fastrygą

    Jul Tom zerknął na nas, aby sprawdzić, jak przyjmujemy wyjaśnienia Gatsby'ego. Wszyscy popatrzyliśmy na tego ostatniego, oczekując, że powie nam coś bliższego

  • Świąteczny tort bezowy z żurawiną i pomarańczami

    Składniki na tort o średnicy 18cm. Blaty bezowe: 3 duże białka 150g drobnego cukru do wypieków Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 18cm (u mn

  • Torcik bezowy

    Zapraszam na mój pierwszy torcik bezowy. Jestem z niego dumna bo był pyszny i wyglądał wspaniale. Okazuje się, że wcale nie tak trudno zrobić samemu tort bezowy

Komentarze
2013/05/10 01:59:57
Chętnie zjem, ale kto mi to zrobi. Kobity nie ma!...Owszem gotuję, ale nie takie tam delikatesy - raczej po męsku. Ale ślinka mi pociekła...Jest Pan Słowik, a Pani Słowikowej nie ma...Co za życie!
-
2013/05/10 09:04:31
Jeszcze można by zrobić szaszłyk z krewetek
kilkanaście krewetek tygrysich, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1 mała cukinia, łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku
Oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny wymieszać razem. Dodać do niego krewetki, warzywa i marynować 20 minut. Ponakłuwać przemiennie na patyczki i grillować do zrumienienia się krewetek(ja robiłam to na ruszcie w piekarniku)
-
2013/05/10 10:45:33
...i jeszcze ciasteczka lawendowe: 200 g masła utrzeć ze 100 g cukru pudru, dodać 2 łyżki świeżych listków i 1 łyżkę kwiatków (uprzednio drobniutko usiekać), oraz garstkę mielonych migdałów i 1 żółtko. Dopiero teraz idzie mąka (300 g). Jak masa się połączy, formujemy 3 wałeczki, obtaczamy je w mielonych migdałach, wymieszanych z cukrem rafinowanym (duże kryształki). Wkładamy do lodówki zawinięte w papier. Jak stężeją, kroimy na talarki o grubości o,5 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
-
2013/05/10 15:11:22
@nazumi - Czytać jak widać potrafisz, więc potraktuj każdy z tych przepisów jak instrukcję obsługi telewizora i zrób potrawę. To naprawdę prostsze niż Ci się wydaje. A jak będziesz miał pytania, to Altana jest do Twojej dyspozycji. Powodzenia i czekamy na opis wysiłków kulinarnych.
-
2013/05/10 18:46:15
mysle sobie ze Pan Slowik dobrze zrobil ze szedl piechota, bo jak spozyje taka kolacyjke to bedzie z lekka ociezaly :)
Tak @nazumi nic tylko zabrac sie do roboty i pamietac ze najwieksi kucharze to panowie a i Pania Slowikowa latwiej poderwac na dobra potrawe ::))
-
2013/05/10 20:30:20
Ciotuchna, prywatnie, zadala pytanie czy sosik do tortu bezowego pogaje sie goracy czy zimny; ja podawalam z goracym i efekt byl swietny, ale mozna i zimny
-
2013/05/10 21:46:00
W sprawie kucharzy-mężczyzn pozwolę sobie zacytować jednego z wielkich Francuzów w tej dziedzinie, który na pytanie, dlaczego we Francji kobiety bywają adwokatami, lekarzami, profesorami, reżyserami i ministrami, a nigdy - szefami kuchni we francuskich restauracjach, odpowiedział: bo to poważna sprawa.
-
2013/05/11 00:55:37
Biorę się jutro za ogórkową ze świeżych ogórków. Mam pierwszą w tym roku cukinię, pozwolę sobie dodać, Kanadyjko, co o tym myślisz?
-
2013/05/11 02:09:04
Ja tak tylko żartowałem. Jestem naprawdę świetnym kucharzem i gotuję wspaniałą zupę cebulową. Poza tym doskonale wiem, że to mężczyźni są szefami kuchni. Z umiejętnością czytania - gorzej.
-
2013/05/12 18:56:26
Julitczko. Eksperymentowac zawsze trzeba. Napisz jak wyszło to dodam do przepisu jako opcje.
-
2013/05/12 18:58:05
Nazumi. W takim razie, na nastepny piątek damy temat CEBULA i poprosimy o przepis na te zupę.
-
2013/05/13 14:33:36
No to byłoby może ciekawie zestawić różne przepisy: zupę cebulową podaną przy okazji wpisu o Niebieskich Cebulach, i zupę, jaką robi Nazumi... Ktoś jeszcze ma ciekawy przepis?
-
2013/05/16 00:16:20
Mam - cebulową "soubise":
pół kilo cebuli, łyżka mąki, litr wywaru z warzyw, pół litra mleka, kawałek masła, żołtko.
Pokrojoną cebulę zblanszować, osączyć, przyrumienić na maśle, oprószyć mąką. Zalać gorącym mlekiem, doprawić solą i pieprzem, gotować pół godziny. Przetrzeć przez sito, połączyć z warzywnym wywarem, zagotować. Przed podaniem dodać żółtko utarte z masłem.
Można posypać serem, dorzucić grzaneczki. Lubię równe, więc kroję chleb tostowy i przysmażam na maśle.
Jeśli sos soubise pochodzi od nazwy miejscowości w Poitou-Charentes, to zupa, zakładam, również.
O świeżoogórkowej, Kanadyjko, napiszę.